Αρχική Σελίδα » Συνέδρια
17/06/2020    

Διαδικτυακή Παρουσίαση: Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ)

(για το υλικό της εκδήλωσης βλ. εδώ)

Στις 17 Ιουνίου 2020, ώρα 10:00-13:00 πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ΚΕΔΙΣ διαδικτυακή παρουσίαση του Ιστορικού Αρχείου του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς  (ΠΙΟΠ) από τη διευθύντριά του κ. Λένα Μπενέκη. Στο σεμινάριο συμμετείχαν φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που παρακολουθούν τα μαθήματα "Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία" και Αμερικανική Πολιτική” στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων στην Κόρινθο.

Η παρουσίαση περιείχε εικονική ξενάγηση στο αρχείο και  δείγμα αξιοποίησης αρχειακού υλικού με βίντεο και powerpoint. Στην τρίωρη “επίσκεψη" οι φοιτητές “ξεναγήθηκαν" στους χώρους  και στις αρχειακές συλλογές του Ιστορικού Αρχείου του ΠΙΟΠ, συμμετείχαν σε ασκήσεις αρχειακής έρευνας, ήλθαν σε επαφή με διαφορετικούς τύπους αρχείων και συζήτησαν με την υπεύθυνη του αρχείου για την σύνδεση αρχειακού υλικού και ιστοριογραφίας.

 
 
05/04/2019    

Διεθνές Συνέδριο: Greek Social Movements Between Past and Present

(για το υλικό της εκδήλωσης βλ. εδώ)

International Conference
Greek Social Movements between past and present
5-6  April 2019
American College of Greece, ACG Institute of Global Affairs

 

Διεθνές συνέδριο
Ελληνικά Κοινωνικά Κινήματα ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν
5-6 Απριλίου 2019
Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας, Ινστιτούτο Παγκόσμιων Υποθέσεων Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας

Ένα πολυσήμαντο διεθνές συνέδριο με θέμα Greek Social Movements between past and present διοργανώθηκε στο Αμερικανικό Κολλέγιο Αθηνών στις 5 και 6 Απριλίου 2019 από το ΚΕΔΙΣ και τέσσερα ακόμα έγκριτα πανεπιστημιακά ιδρύματα: το Πανεπιστήμιο Exeter, το Πανεπιστήμιο Sheffield, το Πρόγραμμα Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEESOX) του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και το Ινστιτούτο Παγκόσμιων Ζητημάτων του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας.  Συμμετείχαν 25 εισηγητές με πρωτότυπες αναλύσεις υψηλού ενδιαφέροντος για τα ελληνικά κοινωνικά κινήματα από όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος  σε διαφορετικές ιστορικές στιγμές της Μεταπολίτευσης. Οι εισηγήσεις συνέκλιναν στην διάρκεια και την πολιτικότητα των κοινωνικών κινημάτων. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του συνεδρίου ήταν η διεπιστημονικότητα, καθώς  ένωσαν δυνάμεις ιστορικοί, πολιτικοί επιστήμονες, κοινωνιολόγοι και ψυχαναλυτές για να προσεγγίσουν το φαινόμενο με αναλύσεις που είχαν κατατεθεί προηγουμένως και έδιναν την ευκαιρία ελέγχου και ανταλλαγής συμπερασμάτων. Οι μελέτες του συνεδρίου θα συμπεριληφθούν εν μέρει σε συλλογικό τόμο με τη μορφή επιστημονικής έκδοσης, εν μέρει σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Τα βασικά σημεία της εισήγησης της Κωνσταντίνας Μπότσιου στη συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας της 5ης Απριλίου 2019, μπορείτε να τα βρείτε εδώ.