Αρχική Σελίδα » Tα Νέα μας
17/05/2019    

Ημερίδα: Η Κατάρρευση μιας Αυτοκρατορίας

(για το υλικό της εκδήλωσης βλ. εδώ)

Το Κέντρο Ελληνικής & Διεθνούς Ιστορίας - ΚΕΔΙΣ και το Gaidar Foundation - Фонд Егора Гайдара ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια διεθνή διεπιστημονική συζήτηση για ένα βιβλίο και γεγονότα μιας εποχής ορόσημο με άτομα που έζησαν τα γεγονότα. 

Λίγα λόγια για την εκδήλωση:

O Yegor Gaidar  υπήρξε ένας από τους πεπεισμένους μεταρρυθμιστές των κυβερνήσεων Γκορμπατσόφ και Γέλτσιν στη Ρωσία όταν διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση. Η κυκλοφορία του βιβλίου του με τίτλο Η κατάρρευση μιας αυτοκρατορίας: Μαθήματα για τη σύγχρονη Ρωσία στα ελληνικά με θέμα τα βαθύτερα αίτια της διάλυσης και τις πολιτικές που ασκήθηκαν στη δεκαετία του 1990 από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος έδωσε την αφορμή για την συζήτηση που διοργάνωσε το ΚΕΔΙΣ  την Παρασκευή, 17 Μαΐου 2019, στην Κόρινθο, στο Επιμελητήριο Κορινθίας  με συνδιοργανωτές το Ίδρυμα Yegor Gaidar, τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος και το Βιβλιοπωλείο Κουκίδα.

Η συζήτηση εστίασε στους λόγους κατάρρευσης της Ρωσίας, στα μαθήματα που έμαθε ή δεν έμαθε η Ρωσία, την αμφίρροπη στάση των ΗΠΑ και την ΕΕ απέναντι στην πτώση και την ιστορική ταυτότητα της Ρωσίας που τη διαφοροποιεί ριζικά από δυτικές χώρες.

Ομιλητές ήταν
- O Λεονίντ Γκόζμαν, Καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας, μέλος ΔΣ του Ιδρύματος  Yegor Gaidar
-H Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου, Αν. Καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας και Διευθύντρια του ΚΕΔΙΣ στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
-O Μάνος Παπάζογλου, Επίκ. Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αν. Καθηγητής Νικήτας-Σπύρος Κουτσούκης, Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. 

Τη συζήτησε συντόνισε ο Δημήτρης Β. Τριανταφυλίδης, Δημοσιογράφος, Αρχισυντάκτης του ραδιοφωνικού σταθμού 9,84

Στην εκδήλωση συμμετείχαν με ζωηρές παρεμβάσεις και ερωτήσεις σπουδαστές του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, εκπρόσωποι του δικηγορικού συλλόγου Κορίνθου, στελέχη ενόπλων δυνάμεων, πολιτικών κομμάτων και ΜΜΕ, εκπαιδευτικοί, κ.ά. ενώ διατέθηκαν αντίτυπα του βιβλίου του  Yegor Gaidar, καθώς και της σειράς «Σύγχρονη Ιστορία» των Εκδόσεων Παπαδόπουλος.

 
10/05/2019    

Ημερίδα: Η απόβαση στη Σμύρνη και η έναρξη της Μικρασιατικής Εκστρατείας, 1919-2019: μια αποτίμηση 100 χρόνια μετά

(για το υλικό της εκδήλωσης βλ. εδώ)

To Offline Post και το Κέντρο Ελληνικής και Διεθνούς Ιστορίας (ΚΕΔΙΣ)

του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου διοργάνωσαν διεθνή ημερίδα με θέμα:

 Η απόβαση στη Σμύρνη και η έναρξη της Μικρασιατικής Εκστρατείας, 1919-2019: 
μια αποτίμηση 100 χρόνια μετά

Η ημερίδα έλαβε χώρα την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019, ώρα 18:30 στο Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών-Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία (Ι. Παπαρρηγοπούλου 5-7, Αθήνα)

Χαιρετισμούς απηύθυναν:
ο 
Αντώνιος Γ. Βογιατζής, Πρόεδρος  Δ.Σ. «Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών-Ίδρυμα Βούρου - Ευταξία», μέλος Δ.Σ. Ενώσεως Σμυρναίων και 
ο Γεώργιος Αρχοντάκης, 
Πρόεδρος Δ.Σ. Ενώσεως Σμυρναίων

Ομιλητές ήταν: 
ο Θάνος Βερέμης, Ομότιμος Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών,  αντιπρόεδρος ΕΛΙΑΜΕΠ, 
η Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου, Αν. Καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας, Διευθύντρια ΚΕΔΙΣ 
του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και 
ο Σωτήρης Ριζάς, Διευθυντής Ερευνών, Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού (ΚΕΙΝΕ) της Ακαδημίας Αθηνών

Τον συντονισμό ανέλαβε ο Νικόλαος Ερμής, Διευθυντής της Offline Post

 
05/04/2019    

Διεθνές Συνέδριο: Greek Social Movements Between Past and Present

(για το υλικό της εκδήλωσης βλ. εδώ)

International Conference
Greek Social Movements between past and present
5-6  April 2019
American College of Greece, ACG Institute of Global Affairs

 

Διεθνές συνέδριο
Ελληνικά Κοινωνικά Κινήματα ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν
5-6 Απριλίου 2019
Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας, Ινστιτούτο Παγκόσμιων Υποθέσεων Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας

Ένα πολυσήμαντο διεθνές συνέδριο με θέμα Greek Social Movements between past and present διοργανώθηκε στο Αμερικανικό Κολλέγιο Αθηνών στις 5 και 6 Απριλίου 2019 από το ΚΕΔΙΣ και τέσσερα ακόμα έγκριτα πανεπιστημιακά ιδρύματα: το Πανεπιστήμιο Exeter, το Πανεπιστήμιο Sheffield, το Πρόγραμμα Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEESOX) του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και το Ινστιτούτο Παγκόσμιων Ζητημάτων του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας.  Συμμετείχαν 25 εισηγητές με πρωτότυπες αναλύσεις υψηλού ενδιαφέροντος για τα ελληνικά κοινωνικά κινήματα από όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος  σε διαφορετικές ιστορικές στιγμές της Μεταπολίτευσης. Οι εισηγήσεις συνέκλιναν στην διάρκεια και την πολιτικότητα των κοινωνικών κινημάτων. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του συνεδρίου ήταν η διεπιστημονικότητα, καθώς  ένωσαν δυνάμεις ιστορικοί, πολιτικοί επιστήμονες, κοινωνιολόγοι και ψυχαναλυτές για να προσεγγίσουν το φαινόμενο με αναλύσεις που είχαν κατατεθεί προηγουμένως και έδιναν την ευκαιρία ελέγχου και ανταλλαγής συμπερασμάτων. Οι μελέτες του συνεδρίου θα συμπεριληφθούν εν μέρει σε συλλογικό τόμο με τη μορφή επιστημονικής έκδοσης, εν μέρει σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Τα βασικά σημεία της εισήγησης της Κωνσταντίνας Μπότσιου στη συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας της 5ης Απριλίου 2019, μπορείτε να τα βρείτε εδώ.